Matcha Latte



Dużo słyszałam o wspaniałości herbaty matcha, ale dopiero niedawno zdecydowałam się sama o niej przekonać. Nie trwało to długo zanim stała się moim ulubionym napojem na te chłodne jesienne poranki. 

Matcha jest to po prostu proszek ze zmielonych całych liści zielonej herbaty, co oznacza, że zaledwie łyżeczka jest równowartością 10 kubków naparu z liści zielonej herbaty. Używana jest w japońskiej ceremonii picia herbaty chanoyu. Pijąc ją spożywamy całe liście przez co dostarczamy organizmowi dużo więcej zbawiennych dla nas składników (aminokwasów, antyoksydantów, witamin, minerałów oraz błonnika).

Jest też wspaniałym i na pewno dużo zdrowszym zamiennikiem kofeiny. Jako, że staram się nie pić kawy, ponieważ nie działa zbyt dobrze na moje samopoczucie, okazała się być dla mnie idealna. Dodaje duży zastrzyk energii, działa bardzo dobrze na cerę i układ trawienny.

Więc już nie przedłużając, zostawiam tutaj naprawdę prosty przepis na pyszne wegańskie matcha latte:


Składniki:
1 łyżeczka herbaty matcha
3/4 szklanki mleka roślinnego
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego

Wybrane mleko podgrzewamy. W zależności od preferencji, może być sojowe, ryżowe, owsiane, migdałowe lub kokosowe. Herbatę roztrzepujemy z wodą, dolewamy podgrzane mleko i dodajemy syrop do smaku.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz